Форма входу

Пошук

Календар

«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 18

Block title

 

Інтернет новини

Погода в Україні




Середа, 24.04.2024, 20:21


Адміністратор сайту Олійник Василь Васильович! Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас на найкращому сайті у світі!!!!!!! Гость | RSS


Офіційний сайт села Посада-Новоміська                       

Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід
 
Головна » 2011 » Січень » 1 » У 40-мільйонні плани Старосамбірщину облводгосп не вписав
23:34
У 40-мільйонні плани Старосамбірщину облводгосп не вписав

У 40-мільйонні плани Старосамбірщину облводгосп не вписав

    Перспектива створення на території Старосамбірського району власного управління водного господарства обговорюється у владних кабінетах досить давно. Про доцільність такого кроку знову згадали після цьогорічних паводків, а пов'язано це з фактичною бездіяльністю облводгоспу щодо ліквідації наслідків стихії.      Підрядник, з яким водники уклали угоду про виконання робіт, - ТОВ "Гідробуд" - спромігся лише завезти техніку в Сушицю Тершівської сільради, і вона ось уже місяць простоює без діла. Задля об'єктивності скажемо, що підрядник ще поклав на дно Сушичанки кілька бетонних плит, і деякі з них вже змили дощі. "Немає грошей на проведення робіт", - відповідають представники водгоспу на численні нарікання людей. Для того, щоб привезти екскаватори та трактори, вони знайшлися… 
   Водгоспівці хвалилися, що в Спасі (Дубень Великий), біля перепаду, збудованого ще за часів бабці Австрії, вони відновили під'їзд до річки. Хоча навіть непрофесіоналам зрозуміло, що ознаки діяльності структури біля перепаду майже відсутні, там можна знайти хіба що сліди, якими б зацікавилися правоохоронні органи. Хіба що трохи нижче на десяток метрів зроблене берегоукріплення. Цікаво, чому дотепер на берегах річки збереглися кам'яні плити, настелені майже сто років тому без жодної техніки, а берегоукріплення, яке зробив водгосп у 2008 році в Сушиці, не витримало наступного, менш потужного, паводка? І тепер доведеться знову витрачати державні гроші. Чи не тому, що колись у роботі людей був присутній такий важливий елемент, як відповідальність? 
   Нагадаємо, що в 2008 році ситуація була дещо подібною: тоді після липневої повені із 54 пошкоджених та зруйнованих об'єктів, які належать управлінню водного господарства, структура подала в Кабмін для виділення коштів аж два, і то один з них не витримав цьогорічних дощів. Натомість із 40 мільйонів гривень, які уряд повинен виділити водгоспу для ліквідації наслідків стихії-2010, Старосамбірщина отримає цілу дулю. За словами головного інженера обласного управління водного господарства Володимира Ільчишина, всі гроші вони спрямують на завершення спорудження водоакумулюючих ємностей у сусідніх районах, в тому числі й Самбірському. Виходить, ми постраждали від стихії найменше. Але збитки, яких завдає велика вода на рівнині та в горах, зовсім нерівнозначні. 
Пан Ільчишин розповів "ГП", що водгосп у нашому районі зараз займається лише виготовленням проектно-кошторисної документації на об'єкти. До самих робіт хтозна чи дійде з огляду на відсутність коштів. Загалом здивувало, що на нараді в райдержадміністрації представники облводгоспу чітко і конкретно не могли відповісти на багато питань щодо ситуації на водних об'єктах. Склалося враження, що вони не володіють інформацією. Саме тому перший заступник голови РДА Роман Батючок жартома сказав, що водгосп треба ліквідувати, інакше навіщо потрібна структура, яка не має грошей щось робити і, зрештою, майже нічого не робить. Принаймні, в нас. Саме тому він вкотре озвучив ідею створення власних районних "річок-потічків", тим більше, що певна база для цього вже є на ВАТ "Старосамбірський гравійний кар'єр". Це, окрім інших переваг, дало б можливість безпосередньо впливати на її діяльність. Директор підприємства Ярослав Француз також обома руками "за". Заступник голови райради Ольга Пупа підтримала такий задум, запропонувавши доручити його втілення в життя саме пану Батючку. Мовляв, він першим в Україні створив районне бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки. Володимир Ільчишин пообіцяв, що водгосп підтримає владу Старосамбірщини в таких починаннях, однак про управління рано говорити. Наразі більш реальним є створення окремої дільниці в нашому районі, яка б володіла відповідною технікою.
   Трохи рятує ситуацію з водною господаркою району фірма "ТКС", яка є виконавцем заходів з протипаводкового захисту в рамках відповідної програми і повинна провести роботи на 11 об'єктах. Нагадаємо, що замовником робіт є Львівська обласна дирекція з протипаводкового захисту за кошти іноземного кредиту, наданого нам за часів прем'єрства Юлії Тимошенко під урядові гарантії. Всього Львівщина одержала 50 мільйонів євро, з них Старосамбірському району повинна перепасти досить солідна сума - 170 млн. грн. Зараз "ТКС" завершила роботи з укріплення берега в Поляні Хирівській. Триває виготовлення проектно-кошторисної документації для інших об'єктів, які відновлюватиме цей генпідрядник.
P.S. Відповідно до розпорядження голови ЛОДА Василя Горбаля, голови всіх місцевих рад Старосамбірщини повинні були до сьогодні провести інвентаризацію всіх природних та штучних водних об'єктів у межах населених пунктів. Для цього при кожній сільраді створювалися комісії з представників органу місцевого самоврядування, водгоспу, громадськості, які повинні були скласти відповідні інвентаризаційні акти. Робиться це з метою моніторингу стану водних об'єктів. На його основі будуть розроблені відповідні заходи з очищення канав, потічків, русел річок, аби мінімізувати можливі наслідки майбутніх повеней.
Василь КУХАР.
Переглядів: 1137 | Додав: Vasya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: